Doesburg, Nederland
info@3dkadootjes.nl

Materiaal dat gebruikt wordt?

Stel u koopt een gepersonaliseerd product bij 3Dkadootjes, dan wilt u graag weten wat u nou eigenlijk in uw handen hebt toch? Op deze pagina leg ik het u graag uit.

Wat is PLA?

PLA staat voor polymelkzuur of polylactide. Makkelijk gezegd als bio plastic! Dit materiaal is biologisch afbreekbaar.
Bij verhitting wordt PLA zacht, zodra het koeler wordt is het weer hard.

Polymelkzuur of polylactide is de naam voor thermoplastische polymeren van melkzuur. Ze worden vaak aangeduid met de afkorting PLA (van het Engels polylactic acid). Ze zijn biologisch afbreekbaar, biocompatibel en worden geproduceerd uit hernieuwbare plantaardige grondstoffen (maiszetmeel of suikerriet), en worden daarom gepromoot als duurzaam alternatief voor traditionele plastics uit petroleumchemicaliën zoals polyetheenpolypropeen of polystyreen. Voorlopig liggen de productiekosten van PLA wel hoger zodat een grootschalige vervanging nog niet aan de orde is.

Toepassingen

PLA wordt toegepast als alternatief voor op aardolie gebaseerde plastics. Het heeft, net zoals elk ander polymeer, zijn eigen specifieke set aan eigenschappen. Als de toepassing erom vraagt kunnen eigenschappen aangepast worden door het te mengen met andere polymeren, het toepassen van meerlagenstructuren of het toevoegen van additieven.

In gebruiksartikelen en verpakkingen

Hoogmoleculair PLA kan gebruikt worden in gelijksoortige toepassingen als traditionele thermoplastische polymeren, onder meer voor verpakking van voedingswaren (trays voor fruit en vlees), films, maaltijd-artikelen (drinkbekers, bordjes, bestek), vezels (woven en nonwoven toepassingen (theezakjes), flessen en consumentengoederen). Bij 3D printing wordt met de FDM technologie PLA als grondstof in de vorm van filament op rollen toegevoerd.

Composteerbaar plastic

Plastic op basis van polymelkzuur wordt verkocht als composteerbaar plastic, waarbij het beter voor het milieu zou zijn en zou bijdragen aan vermindering van de CO2-uitstoot, omdat er geen fossiele grondstoffen worden gebruikt. Naast de toepassing als verpakking van bijvoorbeeld voedingswaren, worden er onder andere ook plastic potjes voor plantjes in de tuin geproduceerd op basis van PLA.

Bron: Wikipedia